Echipa de la Liceul Academiei de Ştiinţe a devenit câştigătoarea celei de-a IV-a ediţii a Science Slam

User Rating:  / 2
PoorBest 

Echipa de la Liceul Academiei de Ştiinţe a devenit câştigătoarea celei de-a IV-a ediţii a Science Slam

Cinematograful „Odeon” a fost neîncăpător pentru toţi curioşii, dar mai ales, pentru doritorii de a fi mai aproape de ştiinţă şi de tainele ei. „Odeon”- ul  s-a oferit cu amabilitate să fie gazda competiţiei ingeniozităţii şi creativităţii celei de-a IV-a ediţii a Science SLAM Moldova,care a adunat oameni de ştiinţă, cercetători din mai multe institute de cercetare, universităţi şi chiar licee.

„Bătălia” distractivă cu tentă ştiinţifică s-a dat între patru virtuoşi şi anume: Andrei Lungu, masterand la USM, Facultatea Biologie şi Pedologie, stagiar la Institutul de Genetică, Fiziologie şi Protecţie a Plantelor al AŞM;  Dorin Macari, inginer programator la Institutul de Matematică şi Informatică al AŞM, cercetător ştiinţific stagiar;  Ana Niculaieş, psiholog la Liceul „Dante Alighieri”, fondatoare a Centrului de asistenţă psihologică „Consuela”;  Ecaterina Baba, elevă în clasa XII-a, împreună cu o echipă de la Liceul Academiei de Ştiinţe a Moldovei.

Atmosfera degajată, prietenoasă, caldă, chiar fierbinte pe alocuri, a fost condimentată cu umor fin pe parcursul întregii seri de ingeniosul Anatol Cotrobai, actor, umorist, prezentator, regizor şi scenarist, care, de ceva vreme a devenit şi un bun prieten al Academiei de Ştiinţe.

Tradiţional, concurenţii, dar şi cei care au venit să-şi susţină favoriţii au fost salutaţi de preşedintele AŞM, acad. Gheorghe Duca. Academicianul i-a încurajat şi le-a dorit mult succes concurenţilor, publicul fiind îndemnat, ca şi la alte ediţii de altfel, să fie cât mai activ şi cât mai pasionat de ceea ce numeşte misterul cercetării. Alături de participanţi au fost, de asemenea, dr. Lidia Romanciuc, director al Centrului de Proiecte Internaţionale al AŞM -unul din organizatorii principali al Concursului, care a venit cu întreaga echipă de colaboratori, directorul Institutului de Matematică şi Informatică al AŞM, dr.hab., prof. Svetlana Cojocaru, m.c. Constantin Gaindric, de la acelaşi institut, Pavel Cerbuşca, vicedirectorul Liceului AŞM, împreună cu echipa de şoc etc.

Slamerii s-au întrecut în prezentarea cât mai haioasă şi ingenioasă a subiectelor - de la protecţia biologică a plantelor, diagnosticarea ultra-sonografică medicală,  stresul la copii - până chiar la robotică.

Toţi cei patru temerari au demonstrat că sunt foarte buni, că cercetarea este fascinantă, că merită pe deplin să faci o carieră ştiinţifică şi că ştiinţa poate fi cu adevărat şi distractivă. Cel mai bun dintre cei mai buni însă s-a dovedit a fi echipa de elevi de la Liceul AŞM, în frunte cu Ecaterina Babă, care au cules cele mai mule, îndelungate şi cele mai zgomotoase aplauze.

Liceenii AŞM-işti au încercat să uimească publicul cu un robotron cu diferite funcţii, demonstrând cum acesta merge, emită mişcările omului şi chiar vorbeşte. „Consider că invenţia noastră a meritat a fi prezentată astăzi, pentru că este făcută din obiecte simple din mediul înconjurător, la care oamenii nu atrag atenţie, dar colectate şi asamblate, au format acest robot”, a menţionat finalista E. Baba. Întrând falnic în scenă, de mână cu creatorii săi, roboţelul a spus tăios: „Sunt noul membru al Liceului AŞM. Cu 24 de zile, 13 ore şi 47 de minute în urmă m-am născut. Nici nu am reuşit să merg bine că m-am trezit cu Medalia de Aur la gât, în Cadrul celei de-a XIV ediţii a Expoziţiei Internaţionale Specializate INFOINVENT”.

Amintim că învingătorii ediţiilor anterioare au fost: dr. Iulia Iaţco, etologul Dorian Furtună,  Alexandru Gheţan şiAlexandru Iscenco. Marea finală a acestui proiecte se va da în luna ianuarie 2016.

Parteneri proiectului au fost  Comisia Europeana, Academia de Ştiinţe a Moldovei, Centru Proiecte Internaţionale, Reţeaua Punctelor Naţionale de Contact Orizont 2020, Euroaxess Moldova, Institutul de Dezvoltare a Societăţii Informaţionale, Centrul Media al AŞM, Das Solutions

 

EUGENIA TOFAN,

Centrul Media al AŞM

 


 

 

 

 

         


Blogroll

Instagram

Materiale create de elevii LAŞM

Canalul Youtube LAŞM

Bibliotecă online de cărţi electronice

Golovei Andrei

Nicoleta Prestescu

Gumeniuc Doina

Mironica Marina

Moșnoi Ion

Ungurean Cristina

Vârlan Tatiana

Badrajan Vladimir

Blog 12UM

Gimnaziul Galata

Online Visitors

We have 98 guests and 8 members online

  • Pulmenjophy
  • Voppylown
  • Uninktith
Free business joomla templates meds no prescription