„MIERCUREA PE LA CHINDII” CU COLABORATORII FILARMONICII NAŢIONALE SVETLANA BIVOL, IRINA MARTÎNIUC ȘI MARIAN STÎRCEA

Evaluare utilizator:  / 3
SlabCel mai bun 

MIERCUREA PE LA CHINDII” CU COLABORATORII FILARMONICII NAŢIONALE SVETLANA BIVOL, IRINA MARTÎNIUC ȘI MARIAN STÎRCEA

 

Deja a devenit o tradiție să ne adunăm în a III-a zi de miercuri a lunii la ședințele  clubului „Miercurea pe la chindii”, pentru  a cunoaște „prietenii lui Iulian Filip”, după cum spune artistul. De această dată, muzica a fost la ea acasă, avându-i ca invitați pe Svetlana Bivol, directoarea Filarmonicii Naționale „S. Lunchevici”, Irina Martâniuc, muzicolog și compozitorul Marian Stârcea.

          Evenimentul a avut loc într-o atmosferă relaxantă, sub formă de discuții, bazându-se pe comunicarea liberă dintre elevi și invitați, care au vorbit despre activitatea lor profesională, experiențe de viață, oferind sfaturi utile. La început, Mihai Ungureanu, un membru fidel al clubului, a făcut o scurtă descriere despre activităţile realizate, a prezentat o informaţie despre Filarmonica Națională. Eleva Andreea Căpățână a interpretat la pian o nocturnă de F. Chopin, în timp ce la chitară au delectat publicul: Patric Parii, cu 2 piese de Led Zeppelin și Metallica, și Mihai Neghin cu o piesă spaniolă.  

Valentin Vozian a pregătit o descriere originală a doamnei Irina Martâniuc, atribuind fiecărei litere a numelui câte o caracteristică, făcând-o vădit emoționată, mai ales, pentru că aceasta tocmai venise de la Palatul Republicii, unde a  primit ordinul de Maestru în Artă. Cu această ocazie, a fost felicitată cu o rundă de aplauze furtunoase.

Observând numărul mare de elevi talentați în arta scrisului, arta vocală, dans și instrumente muzicale, pe care îi are Liceul AȘM, Iulian Filip a propus organizarea unui concert în cadrul Filarmonicii, idee aprobată și de administrația acesteia. Deși sunt persoane cu merite deosebite, dau dovadă de o modestie rară, ceea ce crește respectul celor din jur. Vorbesc cu o siguranță ce uimește și se manifestă prin simplitate.

Marian Stârcea spunea că muzica e libertate, iar Iulian Filip a adus în discuție formularea lui M. Sadoveanu a unei idei similare: „Nu cunosc altă libertate pentru oameni şi popoare decât cultura.” Marian Stârcea a fost cel ce s-a așezat în fața pianului pentru Marele final.

Astfel, elevii Liceului AȘM pasionați de muzică şi profesorii fideli ai clubului Iu. Cristea, P. Cerbuşca, M. Harea, au avut ocazia să discute cu personalități din domeniu, să cunoască secretele unei cariere muzicale și, nu în ultimul rând, să asculte muzică.

 

IONEL MARINA,cl. X A


 

Pentru a posta comentariu e nevoie să vă logați

         


Blogroll

Instagram

Materiale create de elevii LAŞM

Canalul Youtube LAŞM

Bibliotecă online de cărţi electronice

Golovei Andrei

Nicoleta Prestescu

Gumeniuc Doina

Mironica Marina

Moșnoi Ion

Ungurean Cristina

Vârlan Tatiana

Badrajan Vladimir

Blog 12UM

Gimnaziul Galata

Vizitatori Online

Avem 126 vizitatori și niciun membru online

Free business joomla templates meds no prescription