ENCICLOPEDIA MOLDOVENILOR CELEBRI

Evaluare utilizator:  / 0
SlabCel mai bun 

ENCICLOPEDIA MOLDOVENILOR CELEBRI

DENIS ROȘCA - 1.800 de biografii ale moldovenilor celebri colecționate: „Țara are nevoie de o carte care să inspire”

 

În cadrul săptămânii bibliotecii din Liceul Academiei de Științe a Moldovei a avut loc prezentarea CĂRȚII DE AUR a Basarabiei și a Republicii Moldova, editată de domnul Denis Roșca. Întâlnirea a fost organizată de către dna Harea Maria, bibliotecar și pedagog social și Pavel Cerbușca, director adjunct al Liceului AȘM. Publicistul a realizat o lucrare ce conține o colecție de biografii ale oamenilor născuți la noi. Oameni cu care ne mândrim, oameni de valoare care au scris istorie. Dânsul este convins că, în acest mod, va crește nivelul de patriotism al moldovenilor. 

Denis Roșca este angajat în cadrul unei companii de construcții. În timpul liber, el studiază arhivele și discută cu moldovenii stabiliți cu traiul în străinătate. Acesta afirmă că peste 1800 de personalități notorii, care au rădăcini din Moldova, au pus amprenta pe istoria omenirii, contribuind astfel la dezvoltarea mai multe domenii, începând cu crearea celor mai mari case de cinematografie din lume, pînă la furtul secretului privind bomba atomică.  Colecționarul de biografii a demonstrat prin date concrete că, Republica Moldova este baștina a 5 laureați ai Premiului Nobil, 4- care,  au primit Premiul Oscar de 3 ori, care au cucerit Muntele Everest și nu în cele din urmă că, aici sunt rădăcinile celei mai bogate dinastii de miliardari din Canada. 

”Trebuie să recunosc că în timp ce am scris această carte am cunoscut biografii destul de interesante. Pot să vă spun că moldovenii sunt cunoscuţi în toate colţurile lumii prin invenţiile pe care le-au făcut. Spre exemplu, emigranţii moldoveni au luat parte la proiectare de avioane de model ”Boeing 707”, automobile ”Ferrari”, măşti anti-gaz. De asemenea, oamenii noştri au contribuit şi la dezvoltarea medicinei. Creatorul cardiogramei la inimă este din oraşul Leova, vaccinul contra holeră a fost dezvoltat de un moldovean din Floreşti”. Autorul cărţii mai afirmă că faima moldovenilor a ajuns peste hotare şi în alte domenii, cum ar fi cinematografia şi scenarişti de filme. ”Trei dintre cele patru companii cele mai mari de filme din lume sunt fondate de persoane care au rădăcini din Moldova, din Otaci. Iar filmele lui Marilyn Monroe  au fost scrise de un scenarist care la fel era din Moldova. Spre exemplu, camera video de model ”Polaroid” a fost creată de un conaţional din Soroca”.

,,Pentru a schimba mentalitatea moldovenilor şi a realiza lucruri frumoase în ţară, este nevoie ca fiecare persoană să caute soluţii în domeniul său de activitate şi să-şi creeze condiţii pentru a trăi mai bine.”  Această întrunire a fost foarte utilă elevilor întrucât aceștia au aflat lucruri noi, interesante despre oamenii notorii din țara noastră.                   

                                                           ILUȘCA ELENA, cl.XII


Comentarii   

 
0 #2 goal ken 22-11-2020 07:16
Your feedback helps me a lot, A very meaningful event, I hope everything will go well happy wheels
 
 
0 #1 coca mary 11-01-2020 04:32
Thank you for posting such a great article! I found your site perfect for my needs. It contains interesting and useful posts to me. Please continue to uphold. Thank you for this great article.
boxnovel
 

Pentru a posta comentariu e nevoie să vă logați

         


Blogroll

Instagram

Materiale create de elevii LAŞM

Canalul Youtube LAŞM

Bibliotecă online de cărţi electronice

Golovei Andrei

Nicoleta Prestescu

Gumeniuc Doina

Mironica Marina

Moșnoi Ion

Ungurean Cristina

Vârlan Tatiana

Badrajan Vladimir

Blog 12UM

Gimnaziul Galata

Vizitatori Online

Avem 167 vizitatori și niciun membru online

Free business joomla templates meds no prescription