Sesiunea de lecturi academice ”Enciclopedismul lui Eminescu”

Evaluare utilizator:  / 2
SlabCel mai bun 

      Sesiunea de lecturi academice ”Enciclopedismul lui Eminescu

Întâlnire cu academicianul Mihai Cimpoi

             Să mai vorbim despre Eminescu.... Cu acest îndemn elevii claselor absolvente însoţiţi de profesoara de limba şi lit. română dna Cristei Tamara şi bibliotecara liceului dna Harea Maria au mers la biblioteca ştiinţifică a AȘM ”A. Lupan” pentru a participa la sesiunea de lecturi academice intitulată: ,,Enciclopedismul Eminescian” condusă de criticul, eminescologul şi istoricul literar Mihai Cimpoi. Întâlnirea s-a desfăşurat în 2 etape, pentru început, dl academician a prezentat informaţii despre Eminescu având ca sursă cuprinsul cărţii scrise de dumnealui după care a urmat feedbackul din partea sălii. Datorită multitudinii de detalii pe care le-a evidenţiat Mihai Cimpoi privitor la viaţa, activitatea, personalitatea, gândurile şi chiar preferinţele unui poet care aparţine necondiţionat tuturor timpurilor, noi, elevii am rămas profund impresionaţi de lumina cugetului sensibilitatea trăirilor şi intensitatea viselor lui Eminescu.

            Cartea ”Dicţionar enciclopedic Eminescu” s-a demonstrat a fi un complex de informaţii variate cuprinzând analiză de poezii din perspectiva unui specialist, fragmente de manuscrise care nu au fost promovate ca opere eminesciene, viziuni asupra poeziei şi desigur că personalitatea poetului la categoria dragoste, studii, preferinţe şi principii. Deşi dl M. Cimpoi a prezentat cartea doar la nivel de structură, idei şi tematici abordate, academicianul a reuşit să implanteze dorinţa de studiere aprofundată în rândurile elevilor.

            S-a adeverit ipoteza despre Eminescu că ”se poate vorbi din mai multe perspective combătând informațiile din diverse surse, comparându-le şi evidenţiind similitudinile, şi implicit, alegându-ne varianta cea mai plauzibilă. Din aceeaşi experienţă, elevii și studenţii invitaţi au adresat întrebări lui Mihai Cimpoi despre plăcerile ascunse ale lui Eminescu, sursele de inspiraţie ale poetului, gradul de influență a factorilor externi în procesul de creație şi moartea acestuia. Când dl M. Cimpoi a fost întrebat de ce anume Eminescu dumnealui a răspuns că Eminescu este o personalitatea de talie universală,  care merită studiată, trebuie să-i analizezi opera şi să descoperi ceva cu adevărat senzaţional.

Carauş Nina, cl. XII um.

 

 

 

 

Pentru a posta comentariu e nevoie să vă logați

         


Blogroll

Instagram

Materiale create de elevii LAŞM

Canalul Youtube LAŞM

Bibliotecă online de cărţi electronice

Golovei Andrei

Nicoleta Prestescu

Gumeniuc Doina

Mironica Marina

Moșnoi Ion

Ungurean Cristina

Vârlan Tatiana

Badrajan Vladimir

Blog 12UM

Gimnaziul Galata

Vizitatori Online

Avem 97 vizitatori și 2 membri online

  • femoknoff
  • Weniuri
Free business joomla templates meds no prescription