Elevii Liceului Academiei de Științe a Moldovei descoperă Rezervația Naturală Codrii

Evaluare utilizator:  / 2
SlabCel mai bun 

În cadrul proiectului “Nature – the best teacher. Natural and Biosphere Reserves along the Danube”, elevii Liceului Academiei de Științe a Moldovei (Castraveț Ion, elev în clasa XI-C, Lozinschi Cristina, elevă în clasa XI-B, Nastas Ana, elevă în clasa XI-C și Vasilița Cristina, elevă în clasa XI-C) au studiat împrejurimile rezervaţiei Codrii.

Codrii Moldovei - este cea mai veche rezervație pe teritoriul țării. Aceasta este situată la aproximativ 50 km de capitala Chișinău, în "triunghiul" format din trei sate Hîncu, Căpriana și Lozova și ocupă 5200 de hectare de teren, care este acoperit de pădure. Natura în rezervaţie uimeşte prin multitudinea formelor şi speciilor, multe dintre ele sînt trecute la categoria rare şi pe cale de dispariţie. În rezervaţia naturală „Codrii” sînt aproape 1000 de soiuri de plante protejate, adică jumătate din flora, caracteristică pentru Moldova. Cele mai mari suprafeţe sînt ocupate de pădurile de gorun cu amestec de carpen, tei, frasin, arţar. Mai puţin răspîndite sînt pădurile de stejar pedunculat şi de carpen.

Este bogată şi lumea animală a rezervaţiei. Aici putem întîlni reprezentanţi ai faunei din Carpaţi, Balcani şi Asia. În trei zone funcţionale ale rezervaţiei au fost fixate 225 de specii de animale vertebrate şi 1178 de specii nevertebrate. Dintre cele vertebrate, 55 de tipuri sînt rare, iar 43 foarte rare. În păduri se întîlnesc: cerbul roşu, pisica sălbatică, uliul, turtureaua, bufniţa, vipera, etc.

Teritoriul rezervaţiei constituie un masiv forestier unic. La sud, vest și nord este înconjurată de terenuri agricole, la nord-est se mărgineşte cu pădurile Fondului Forestier Străşeni. A început crearea unei zone de control şi supraveghere, dar lucrările aşa şi nu au fost finalizate. Administraţia rezervaţiei este situată la 5 km de satul Lozova a raionului Străşeni.

În clădirea principală a administraţiei a fost deschis muzeul rezervației, există şi un mic hotel pentru cercetători și vizitatori, sală de conferințe. În apropiere de clădirea administraţiei se află o staţie metrologică. Aici sînt mai multe iazuri foarte pitoreşti, de-a lungul malurilor cărora au fost amenajate zone de odihnă pentru angajați și turişti. Practic întrega suprafață a rezervației este acoperită de păduri.

Nu ne rămâne decât să ne mândrim cu elevii noștri și să mulțumim Administrației liceului AȘM pentru susținerea elevilor activi, și să le urăm succes în etapa următoare a proiectului.

Castraveț Ion, Lozinschi Cristina, Nastas Ana, Vasilița Cristina, elevi clasa XI-a

Pentru a posta comentariu e nevoie să vă logați

         


Blogroll

Instagram

Materiale create de elevii LAŞM

Canalul Youtube LAŞM

Bibliotecă online de cărţi electronice

Golovei Andrei

Nicoleta Prestescu

Gumeniuc Doina

Mironica Marina

Moșnoi Ion

Ungurean Cristina

Vârlan Tatiana

Badrajan Vladimir

Blog 12UM

Gimnaziul Galata

Vizitatori Online

Avem 91 vizitatori și 8 membri online

  • Pulmenjophy
  • Jofonge
  • sokalmot
Free business joomla templates meds no prescription