Noaptea cercetătorilor europeni – eveniment de promovare a ştiinţei, ediţia a II-a

Evaluare utilizator:  / 1
SlabCel mai bun 

Noaptea cercetătorilor europeni – eveniment de promovare a ştiinţei, ediţia a II-a

 

 

Chişinăul vă găzdui, anul curent, pentru a doua oară un eveniment de promovare a ştiinţei, întitulat Noaptea cercetătorilor europeni (NCE).

Evenimentul va avea loc la 25 septembrie 2015, ora 15:00, în scuarul Academiei de Ştiinţe a Moldovei (bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt, 1).

Noaptea Cercetătorilor are loc graţie efortului Academiei de Ştiinţe a Moldovei şi este menit să îmbine armonios excelenţa, imaginaţia, amuzamentul și interactivitatea. Evenimentul reprezintă un proiect de amploare şi este o componentă a Acţiunilor Marie Skłodowska-Curie, care fac parte din programul de cercetare al Uniunii Europene Orizont 2020.

Totodată, NCE este un eveniment unic pentru promovarea carierei în domeniul cercetării, care se desfăşoară concomitent în fiecare an, în câteva sute de oraşe europene, în ultima vineri a lunii septembrie. Iniţiativa a fost lansată în anul 2005, în 20 de oraşe din 15 ţări europene, evenimentul luând amploare de la an la an.

Unicitatea NCE constă în a permite vizitatorilor să ridice cortina enigmatică, în spatele căreia se desfăşoară activitatea cotidiană a cercetătorilor, iar acestora din urmă – să comunice publicului pasiunea lor pentru ştiinţă, cheia pentru atingerea acestui scop fiind interacţiunea.

Astfel, publicul vizitator poate participa direct la o multitudine de experimente, intrând în culisele laboratoarelor, poate avea o comunicare directă cu oameni de ştiinţă, participa la diverse concursuri originale şi distractive cu tematică ştiinţifică, completa chestionare.

Din întreaga gamă a acţiunilor susţinute de Comisia Europeană, anume NCE oferă publicului larg şansa reală de a înţelege şi a conştientiza ce este ştiinţa, care este rolul acesteia, dar şi al savantului în dezvoltarea ţării, fie acesta din domeniul fizicii, chimiei, arheologiei sau oricare alt domeniu ştiinţific. 

Scopul evenimentului este de a promova ştiinţa şi de a-i încuraja pe tineri să urmeze o carieră în domeniul cercetării, dar şi să promoveze imaginea cercetării ca fiind o activitate determinantă pentru viaţa cotidiană şi progresul societăţii.

În 2013, Chişinăul a găzduit, în premieră, evenimentul Noaptea Cercetătorilor. Orăşelul ştiinţific, organizat cu această ocazie în Scuarul Academiei de Ştiinţe a Moldovei, a fost vizitat de aproximativ 5000 de oameni de toate vârstele, care au participat la diverse activităţi desfăşurate de organizatori.

În 2014, NCE s-a desfăşurat în peste 300 de oraşe din 29 de ţări europene.

Accesul este liber. Sunt aşteptaţi toţi doritorii.

 

 

EUGENIA TOFAN, 
Centrul Media al AŞM

Pentru a posta comentariu e nevoie să vă logați

         


Blogroll

Instagram

Materiale create de elevii LAŞM

Canalul Youtube LAŞM

Bibliotecă online de cărţi electronice

Golovei Andrei

Nicoleta Prestescu

Gumeniuc Doina

Mironica Marina

Moșnoi Ion

Ungurean Cristina

Vârlan Tatiana

Badrajan Vladimir

Blog 12UM

Gimnaziul Galata

Vizitatori Online

Avem 80 vizitatori și 7 membri online

  • Pulmenjophy
  • Jofonge
  • sokalmot
Free business joomla templates meds no prescription