Conferința științifico-practică a elevilor ”Tinere talente”

Evaluare utilizator:  / 2
SlabCel mai bun 

Conferința științifico-practică a elevilor ”Tinere talente”

La 24 martie 2016, la Liceul Academiei de Ştiinţe a Moldovei a avut loc Conferinţa ştiinţifică a liceenilor, care se desfăşoară anual, oferind posibilitatea elevilor să-şi prezinte în faţa colegilor şi profesorilor tezele de curs. Activitatea de cercetare a fost monitorizată de către doamna Inga Sorocean, profesoară de limbă şi literatură română, în colaborare cu domnul Pavel Cerbușca, vicedirector educație.
Conferinţa a fost deschisă cu un cuvânt de salut din partea unei delegaţii din România, aflată pentru două zile la Chişinău, în frunte cu deputatul român, fost ministru al comunicaţiilor -  VALERIAN VREME. Vizita acestuia se datorează şi faptului că Domnia sa a fost desemnat drept preşedinte al Uniunii Interparlamentare pentru Spaţiu
Echipa de delegaţi a fost întâmpinată de preşedintele Academiei de Ştiinţe-academicianul Gheorghe Duca, vicepreşedintele academiei Ion Tighineanu şi directorul liceului Iurie Cristea. Elevii liceului au avut posibilitatea să meţină un dialog deschis cu invitaţii, întrebările adresate având legătură cu posibilitatea lor de a-şi continua studiile la universităţile din România. 
De asemenea, invitații au aflat mai multe despre succesele elevilor noştri în domeniul ştiinţific, ne-au sugerat participrea în cadrul unor proiecte încă de la treapta liceală. Astfel, întâlnirea a fost una benefică atât pentru elevii noştri, cât şi pentru oaspeţi, care, mai apoi,  au continuat discuţiile într-un mediu mai academic, planificând o colaborare dintre cercetătorii de la Bucureşti şi membrii Academiei de Ştiinţe a Moldovei. 
Conferința propriu-zisă  s-a desfășurat în două secții, prima încorporând domeniul limbii și literaturii române, economiei, fizicii, matematicii, informaticii și psihologiei. Elevele Nicula Adriana și Craveț Constanța au abordat cu măiestrie teme originale din domeniul limbii și literaturii române, elevul Ciobanu Cristian ne-a demonstrat prin exemple concludente influența Multi-taking-ului asupra eficienței muncii noastre, iar Rusu Cristian ne-a vorbit cu ardoare despre Piața Forex, sistemele de tranzacționare și rentabilitate. Elevii pasionați de informatică și inventică au abordat teme variate, reușind să capteze atenția publicului. Baba Ecaterina, câştigătoare a concursului Science Slam Moldova 2016, ne-a vorbit despre importanța robiților în viața cotidiană. Pușcașu Dorin a creat un  sistem de bibliotecă electronică excelent, care poate ușura munca unui bibliotecar. Pușcașu Constantin a realizat un sistem de ghidaj pentru persoanele cu deficiență de vedere, ce poate ajuta nevăzătorii  să  evite obstacolele. Vozian Valentin ne-a informat cu privire la Optimizarea prin structuri de date, iar Grosu Daniel despre Optimizarea programării dinamice, ambii fiind pasionați de programare. Rotari David a ales să realizeze o teză științifică despre Abordarea teoretică a ecuațiilor diferențiale, abordând două domenii: matematica și fizica. 
În cadrul celei de-a doua secţiuni, coordonată de dl Cerbușca, au participat elevele claselor a XI-a, abordând domeniul istoric. Printre lucrările cele mai reuşite din cadrul secţiunii au fost  cele ale elevelor: Odobescu Irina, care a realizat o prezentare excepțională cu privire la Covorul naţional,  patrimoniul nostru cultural;  Buzu Maria  a decis să analizele Fenomenul deportărilor şi impactul lor asupra locuitorilor din satul Peresecina, Păduraru Maia, fiind pasionată de artă și de modă, a decis să descrie aspectele modei în perioada interbelică, Movileanu Marcica a studiat documente și informații cu privire la Spațiul Românesc în viziunea călătorilor străini. Lucrările evidenţiate și prezentate au atras publicul prezent prin ingeniozitatea prezentării, specificul naţional şi temele alese cu mare grijă. Prezentările au fost deosebite, în special prin partea practică a lucrării expuse, fiecare fiind realizată într-un mod unic şi original.
Astfel, conferința științifică a reprezentat o oportunitate unică pentru elevii care studiază anumite domenii, având posibilitatea să se afirme și să-și prezinte rezultatele fructoase ale muncii lor, realizate pe parcursul anului de studiu și interesele lor extracurriculare.
 
Autori: Buzu Natalia, David Diana, Buzu Maria
 

 

 

 

 

Pentru a posta comentariu e nevoie să vă logați

         


Blogroll

Instagram

Materiale create de elevii LAŞM

Canalul Youtube LAŞM

Bibliotecă online de cărţi electronice

Golovei Andrei

Nicoleta Prestescu

Gumeniuc Doina

Mironica Marina

Moșnoi Ion

Ungurean Cristina

Vârlan Tatiana

Badrajan Vladimir

Blog 12UM

Gimnaziul Galata

Vizitatori Online

Avem 104 vizitatori și un membru online

  • darlatr3
Free business joomla templates meds no prescription